Онлайн-школа «Трансформація бібліотек в умовах об’єднаних територіальних громад»

29 жовтня ц. р. 35 керівників та працівників бібліотек 26 об’єднаних територіальних громад зібралися на заняття онлайн-школи професійної майстерності з питань бібліотечного обслуговування в умовах децентралізації «Трансформація бібліотек в умовах об’єднаних територіальних громад». Модератором заходу виступила Сумська обласна універсальна наукова бібліотека.

Всіх учасників привітала заступник директора обласної універсальної наукової бібліотеки Наталія Дмитракова, яка наголосила на завданні бібліотек стати справжніми інформаційними центрами своїх громад.

У виступі Марії Захарченко, завідувачки науково-методичного відділу, «Модель бібліотеки, що поєднує чотири простори» прозвучали рекомендації про те, як створити в бібліотеках ОТГ простори навчання, натхнення, зустрічей та подій. Відеоряд просторів бібліотек свідчить про те, що бібліотеки області стають більш сучасними, комфортними та затишними.

Ольга Горбачова, керуюча справами виконавчого комітету Березівської сільської ради Глухівського району, висвітлила стан розвитку культури в Березівській ОТГ та роль бібліотечних закладів в процесі активізації громади.

Заслуговує на увагу і поширення досвід роботи завідувачки Слоутської сільської філії комунального закладу «Березівська територіально-публічна бібліотека» Глухівського району Галини Ковальчук. У своїй презентації «Розбудовуємо сучасну бібліотеку своєї громади» вона акцентувала увагу на тому, як бібліотека стала центром активності, місцем для спілкування та згуртування громади. Важлива участь бібліотеки в проєктній діяльності програми ПУЛЬС, інших проєктах. Слоутська бібліотека однією з перших сільських бібліотек брала участь і перемогла у конкурсі громадського партиципаторного бюджету. Досвід бібліотеки неодноразово ставав предметом обговорення на всеукраїнських вебінарах, презентаціях благодійного фонду «Бібліотечна країна».

Людмила Шаргородська, директорка публічної бібліотеки Чернеччинської сільської ради Охтирського району, розповіла про нові підходи до роботи бібліотек Чернеччинської ОТГ: проєкти «Бібліоекспрес «Читаюча громада» (був представлений у збірнику «Кращі шоукейси та практики», що підготовлений в рамках Всеукраїнського проєкту «Децентралізація та реформа культурних послуг») та «Насінневі бібліотеки», нову послугу «Бібліоняня» (Хухрянська бібліотека), оцифрування унікальних фотографій з музею Іванівської дослідно-селекційної станції (Сонячненська бібліотека) тощо.

Досвідом роботи бібліотек громади з реалізації проєктів, співпраці з ГО «Краяни» та «Фонд розвитку Грунської громади» поділилася Тетяна Сокол, завідувачка Грунської публічної бібліотеки Охтирського району.

Учасникам онлайн-школи професійної майстерності запам’яталися всі виступи.

Підвела підсумки заняття Школи професійної майстерності Наталія Дмитракова, заступник директора обласної універсальної наукової бібліотеки.





















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України