Онлайн-школа професійної майстерності «Бібліотеки Сумщини в реаліях війни»

26 жовтня на базі Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки у форматі online відбулося заняття школи професійної майстерності «Бібліотеки Сумщини в реаліях війни». На захід долучилися майже 50 представників бібліотек та фахівців відділів освіти, культури, молоді та спорту територіальних громад області.

Головною метою заходу був не лише обмін досвідом, напрацюваннями, методиками, а й підтримка колег в цей надзвичайно складний час.

З вітальним словом до бібліотечної спільноти області звернулися начальник управління культури Сумської обласної державної адміністрації Олена Мельник та виконуюча обов’язки директора обласної універсальної наукової бібліотеки Валентина Кальченко.

Модератор заходу – заступник директора обласної універсальної наукової бібліотеки Світлана Острога, виступила з презентацією «Трансформація бібліотечної діяльності у Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці у воєнний час».

У виступі «Бібліотеки Сумщини в реаліях сьогодення» Марія Захарченко, завідувач науково-методичним відділом Сумської ОУНБ розповіла про стан справ в бібліотеках області, волонтерську діяльність, надання допомоги ВПО, нові послуги, проєктну діяльність.

Головний методист науково-методичного відділу Наталія Фесенко надала рекомендації з планування роботи бібліотек на 2023 рік. Особливу увагу звернула на нові напрямки роботи, нові послуги, що стали актуальними під час війни.

Практичне заняття «Медіаграмотность – основоположна навичка професійної компетенції бібліотекаря» провела Богдана Лебідь, завідувач сектору «Інтернет-центр» бібліотеки.

Людмила Єфремова, директор Тростянецької публічної бібліотеки, розповіла про відновлення Солдатської бібліотеки-філії, відкриття після деокупації ще 3-х модернізованих сільських бібліотек-філій (Ницахської, Білківської та Дернівської), психологічну підтримку мешканців громади та ВПО (майже 200 особам), допомогу в оформленні заявок на пошкоджене житло (більше 400 заявок), єДопомогу (1552 особи), участь у проєкті «Центр неформальної освіти в Сумській області» та ін.

У виступі Наталії Журавель, директора Охтирської публічної бібліотеки, цікавим був досвід оновлення книжкового фонду (за півроку 732 книги від благодійників з усієї України), літньої лаунж-зони для дітей, волонтерської діяльності (лише ліків для військовослужбовців закупили на 10400 грн.)

Начальник відділу культури Сумської міської ради Наталія Цибульська та директор Сумської міської централізованої бібліотечної системи Юлія Заговора представили цікавий змістовний досвід роботи бібліотек міста: волонтерську діяльність бібліотечних працівників, проведення благодійних акцій на допомогу ЗСУ, роботу з ВПО, створення нових читацьких клубів. 

Директори публічних бібліотек Чернеччинської територіальної громади та Роменської бібліотеки імені Йосипа Дудки поділилися досвідом волонтерської, соціальної, психологічної та інформаційної підтримки жителів громад, участі у проєктній діяльності.  

Підсумки онлайн-школи підвели начальник управління культури Сумської обласної державної адміністрації Олена Мельник та виконуюча обов’язки директора обласної універсальної наукової бібліотеки Валентина Кальченко.

Презентації спеціалістів ОУНБ розміщені на сайті Сумської ОУНБ в розділі «Фахівцю» – Презентації http://www.ounb.sumy.ua/index.php/fakhivtsyu/prezentatsiji












Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України