Актуалізація та розвиток документних ресурсів бібліотек області

 

Працівники більшості бібліотек області докладають багато зусиль, щоб отримувати нові книги з різних джерел – благодійної організації «Благодійний фонд «Бібліотечна країна», дарунки депутатів рад, користувачів, громадських організацій та ін. В результаті в минулому році в бібліотеки надійшло 56,26 тис. примірників документів.

Різні можливості для поповнення фондів бібліотек творами української та зарубіжної сучасної літератури українською мовою використовують фахівці Охтирської ПБ. Це звернення у соціальній мережі фейсбук, і небайдужі українці з Одеси, Дрогобича, Києва, а також охтирчани надіслали бібліотекам міста гарні книги. В рамках співпраці з благодійним фондом Івана Лозового отримали дві партії україномовних книг. Надійшла література для дітей і від Міжнародної благодійної організації «Посланець миру». Наприкінці року в рамках проєкту «Фабрика добра та відпочинку» отримали велику партію книг для клубу «Книжковий кайф». Всього в бібліотеки громади надійшло 1,30 тис. примірників документів.

5,26 тис. примірників документів отримали бібліотечні заклади Сумської міської ЦБС. Народний депутат України Тетяна Скрипка подарувала 487 унікальних книг, в т.ч. книги шрифтом Брайля. Книжкові фонди бібліотек ЦБС поповнились новими творами членів Міжрегіональної спілки письменників Сумщини, а також творами членів клубу «Грані», надходили книги від місцевих авторів.

На 01.01.2023 року фонд бібліотек області складає 5112,31 тис. примірників документів, т.ч. 2813,07 тис. примірників – державною мовою (55,0%).

Як зазначила народна депутатка, заступниця голови комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук «Загалом співвідношення книг російською та українською мовами в наших бібліотеках дуже печальне. Тож зараз ідеться про те, що швидше необхідно поновлювати фонди й закуповувати книги українською мовою».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України