ВІДЗНАЧЕННЯ 210-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА В БІБЛІОТЕКАХ ОБЛАСТІ

 

Сьогодні, в умовах повномасштабної війни рф проти України, Тарас Шевченко залишається на позиціях лідера, чиї ідеї, літературні та художні твори є смислоутворюючими і набувають особливої актуальності. Шевченко – воїн і символ, який разом зі всіма нами обороняє українську землю.

До 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка в бібліотеках області проведені різноманітні соціокультурні заходи.

У відділі мистецтв Сумської ОУНБ відбулося відкриття виставки серії графічних робіт сумської художниці Віри Степанівни Юрченко (1922–1991), присвячених місцям, пов’язаним із перебуванням Т. Г. Шевченка на Сумщині. Учасниками заходу були дочка художниці, мистецтвознавця Надія Юрченко та її колега, мистецтвознавиця, авторка публікацій про творчість Віри Юрченко Валентина Ткаченко, журналіст Пилип Кислиця та читачі.


Для школярів фахівці ОУНБ провели літературний вечір «Тарасе, слово твоє буде вічно з нами!».
Про романтичне в Шевченківській темі, про Тарасові подорожі Україною, зокрема до нашого рідного краю, також про його щирих друзів – наших краян, говорили на засіданні «Антикварного салону», що проходило в укритті ОУНБ. У викладі літературознавця, старшого викладача Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Юрія П’ятаченка Шевченківська доля й талант звучали по-особливому, набуваючи нових яскравих фарб.
В день свого 85-річчя Сумська ОУНБ отримала в подарунок від обласної бібліотеки для дітей унікальне репринтне відтворення «Кобзаря» 1941 року – «Кобзар ілюстрований», що вийшов у Празі. Відеоролик, присвячений новому ілюстрованому виданню, підготовлений спеціалістами обласної книгозбірні.
9 березня музикою та віршами відзначили в Охтирській публічній бібліотеці ювілей Тараса Шевченка. У закладі влаштували захід під назвою «Свою Україну любіть. Любіть її во врем’я люте…». Директорка бібліотеки Наталія Журавель в інтерв’ю «Суспільне. Суми» розповіла, що цього року вирішили зробити захід спільно з народним аматорським ансамблем «Калина» під керівництвом Катерини Макаренко.

В рамках Шевченківського тижня в Сумській центральній міській бібліотеці імені Тараса Шевченка проведена арт-година «Мистецька спадщина Кобзаря». Присутні на заході студенти Сумського фахового коледжу мистецтв і культури імені Дмитра Бортнянського ознайомились із живописною творчістю Тараса Шевченка, перевірили свої знання мальовничої спадщини Кобзаря у грі «Знайди пару», взяли участь у відкритті творчої виставки «Вінок Кобзареві» провідних майстрів Сумського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

На одному із засідань україномовного клубу, що діє в Путивльській публічній бібліотеці, відбулися Шевченківські читання «Об’єднаємо Україну Тарасовим словом» за участю місцевого поета, члена Національної спілки письменників України Анатолія Луговського.
Виставка-вшанування «Слово Тарасове струнами б’ється» експонується в читальному залі Липоводолинської публічної бібліотеки імені Леоніда Новиченка. Голосні читання поеми Тараса Шевченка «Тополя».

Традиційний шаховий турнір, присвячений 210-й річниці від дня народження Тараса Шевченка, відбувся у Недригайлівській публічній бібліотеці. Присутні мали змогу переглянути виставку-портрет «Тарас Шевченко – духовний взірець нації».
Працівники Інклюзивної бібліотеки-філії № 11 Сумської публічної бібліотеки провели літературно-мистецький вечір «Єднаймо Україну Тарасовим словом!». Учасники декламували улюблені вірші Тараса Шевченка. Окрасою свята став виступ народного аматорського хорового колективу під керівництвом Сергія Горового, бандуристки Юлії Базилевої, ансамблю бандуристів «Перлинка», які виконали музичні твори на слова Шевченка.
На зустрічі в «Клубі шанувальників класичної музики», що діє в Шосткинській центральній міській бібліотеці, говорили про музику в житті Кобзаря.
Сонячненська бібліотека-філія, Сонячненський будинок культури спільно з Сонячненським ліцеєм Чернеччинської ТГ з нагоди відзначення дня народження Тараса Шевченка підготували цикл заходів.
Упродовж лютого 2024 року Сумський обласний науково-методичний центр культури і мистецтв у форматі онлайн провів обласний відбірковий конкурс читців, присвячений пам’яті Т. Г. Шевченка. На конкурс надійшло 126 заявок, серед яких були і учасники з Лебединської громади. За результатами оцінок журі у номінації «За кращий авторський вірш» нагороду отримала Наталія Коротич – учасниця клубу за інтересами «Скарбниця народної творчості» Михайлівської сільської бібліотеки-філії Лебединської центральної міської бібліотеки.
Літературно-мистецький захід «Світло української поезії – Тарас Шевченко» в Есманьській публічній бібліотеці провела начальник відділу культури, молоді і спорту Тетяна Гукова.
У Роменській центральній міській бібліотеці імені Бориса Антоненка-Давидовича для старшокласників був проведений поетичний зорецвіт «Лунає струна Кобзаревого слова».
















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України