РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЩОДО ЗАКУПІВЕЛЬ КНИГ ДЛЯ БІБЛІОТЕК


Український інститут книги (УІК) опитав міські, селищні та сільські територіальні громади про фінансування бібліотечних закупівель за 2023 рік, а також, чи планують ті поповнювати фонди бібліотек у 2024 році. Було розіслано 1154 запити до громад, де немає бойових дій. У результаті отримано 800 відповідей, на основі яких створено звіт-інфографіку, де узагальнено отримані дані.

Проводячи опитування, Український інститут книги керувався, зокрема, затвердженою Кабінетом Міністрів України Стратегією розвитку читання на період до 2032 року «Читання як життєва стратегія» та операційним планом її реалізації на 2023–2025 роки (розпорядження No 190-р від 03 березня 2023 року).

Для аналізу використали показники закупівель із надісланих відповідей. Так, УІК отримав 28 звітів від громад Сумської області. Прикордонні громади не опитували через бойові дії чи постійні обстріли на території.

Згідно з опитуванням 37% громад області не поповнювали фонди у 2023 році та не робитимуть це в майбутньому. Одна громада – Комишанська – не фінансувала бібліотечні закупівлі минулого року, але планує це робити у 2024 році.

Також 22% громад Сумщини виділяли фінансування на поповнення фонду бібліотек минулого року, але не робитимуть цього у 2024 році. Зокрема, в Сумах цього року фінансування книжок не буде.

На одного жителя кожної громади Сумської області, де відбувалися закупівлі у 2023 році, припадало 1,22 гривні (0,49 книги). Найкраща ситуація в Київській області (2,67 гривні), найгірша – у Чернівецькій (33 копійки).

УІК створив інтерактивну мапу, за допомогою якої можна прослідкувати за закупівлями у конкретній територіальній громаді.

Український інститут книги пропонує варіанти, як покращити ситуацію. Для цього треба повернути державну програму поповнення бібліотек, відповідно до якої потрібно купувати не менш як два мільйони нових книжок щорічно.

Також УІК рекомендує органам влади та місцевого самоврядування контролювати громади за дотриманням нормативів оновлення бібліотечних фондів. Окрім цього, можна проводити адвокаційні кампанії на підтримку виділення коштів на книги для бібліотек.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України