Бути центрами громад вчилися бібліотекарі 14-ти ОТГ

17 жовтня на базі регіонального тренінг-центру Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки 29 бібліотекарів з 14-ти ОТГ Сумської області пройшли заняття Школи професійної майстерності з питань бібліотечного обслуговування в умовах децентралізації «Трансформація бібліотек в умовах об’єднаних територіальних громад».

Захід відкрила головний спеціаліст відділу культурно-мистецької діяльності і навчальних закладів управління культури Сумської обласної державної адміністрації Ольга Мальченко, яка зазначила про необхідність дотримання виконавської дисципліни та основних вимог підготовки документів бібліотечними закладами об’єднаних територіальних громад.

Змістовними були виступи та презентації завідуючих відділами науково-методичної роботи Марії Захарченко «Нормативно-правове забезпечення роботи бібліотек в умовах об’єднаних територіальних громад. Планово-звітні, облікові документи», формування фондів Тетяни Дудки «Організація роботи з фондами в умовах децентралізації», наукової інформації та бібліографії Наталії Малус «Довідково-бібліографічне обслуговування читачів в сучасних умовах».

Консультацію про використання краєзнавчих ресурсів та їх популяризації серед мешканців громад надала завідуюча відділом краєзнавчої літератури і бібліографії Ольга Малиш. Особливу увагу звернула на краєзнавчі електронні ресурси: сайт бібліотеки, який надає інформацію про фонди, підготовлені бібліотекою видання, повнотекстові джерела та ін. Ознайомила з одним із значимих краєзнавчих ресурсів – «Сумським історичним порталом», блогом Надії Подоляки «Сумщина видавнича» та ін.

Тему «Впровадження інформаційних технологій. Участь у проектній діяльності бібліотек об’єднаних територіальних громад» висвітлила Надія Отич, завідуюча відділом інформаційних технологій та електронних ресурсів, переможець проекту громадського бюджету розвитку м. Суми на 2018 рік «Перша Сумська медіатека».

Алгоритм пошуку нового стилю в роботі з громадою, висвітлення історій успіху у ЗМІ та соціальних мережах запропонувала Тетяна Грищенко, головний бібліотекар науково-методичного відділу, керівник прес-клубу бібліотекарів Сумщини.

В обговоренні взяли участь бібліотекарі Кириківської публічної бібліотеки Кириківської ОТГ Великописарівського району, Верхньосироватської сільської бібліотеки Верхньосироватської ОТГ Сумського району та Недригайлівської публічної бібліотеки Недригайлівської селищної ОТГ. Вони поділилися досвідом створення публічної бібліотеки та сприяння розвитку своїх громад. Цікавий досвід співпраці з українськими видавництвами має Верхньосироватська сільська бібліотека. Впродовж останніх років бібліотека отримала 190 нових книжок для дітей і дорослих.

Справжнім відкриттям для сільських бібліотекарів стала екскурсія до інформаційного центру «Вікно в Америку». Бібліотекарі ОТГ ознайомилися з медіаресурсами та послугами центру і були вражені його новими «цікавинками» – роботами, 3D принтером, 3D ручками, інтерактивним столом.

Такі навчання працівників бібліотек ОТГ стануть традиційними.








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Зміни у нових формах звітності