ІНФОРМАЦІЙНО-ПОШУКОВИЙ ТЕЗАУРУС

 

Фахівцями Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого створено перший україномовний універсальний ІНФОРМАЦІЙНО-ПОШУКОВИЙ ТЕЗАУРУС.

Робота над цією системою тривала від 1997 року. У 2004 році Інформаційно-пошуковий тезаурус вийшов у світ в друкованому вигляді та на CD. Він містив понад 15,5 тис. термінів. Протягом наступних років продовжувалась робота над його наповненням.

З 2017 року над удосконаленням та редагуванням працюють фахівці відділу лінгвістичного забезпечення інформаційно-пошукових систем Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого. У січні 2019 року на вебсторінці «Бібліотечному фахівцю» сайту Національної бібліотека України імені Ярослава Мудрого розміщено новий інформаційно-пошуковий сервіс «Тезаурус». Цей ресурс є електронною версією «Інформаційно-пошукового тезауруса», що створювався співробітниками бібліотеки протягом 1997–2024 років.

Завдяки енциклопедичній та довідковій функціям інформаційно-пошуковий тезаурус слугує джерелом отримання системного знання з різних галузей. Він є корисним для бібліотекарів-практиків, що створюють пошукові образи документів та використовують його при формуванні електронних каталогів і бібліографічних баз даних.
Див. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік