Моніторинг стану публічних бібліотек України в умовах війни

 

У травні – на початку червня 2022 р. Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого було проведено перший етап дослідження «Публічні бібліотеки України в умовах російської збройної агресії».

Дослідження планується провести протягом 2022 – початку 2023 р. орієнтовно у чотири етапи: І етап – кінець травня – початок червня 2022 р. (отримання та аналіз інформації станом на кінець травня); ІІ етап – кінець серпня – початок вересня 2022 р. (отримання та аналіз
інформації станом на кінець серпня, виявлення змін у порівнянні з
першим етапом дослідження); ІІІ етап – кінець жовтня – початок листопада 2022 р. (отримання та аналіз інформації станом на кінець жовтня, виявлення змін у порівнянні з попередніми етапами дослідження); ІV етап – кінець грудня 2022 р. – початок січня 2023 р. (отримання та аналіз інформації станом на кінець грудня 2022 р., аналіз впливу російської збройної агресії на діяльність публічних бібліотек України у 2022 р.)

Дані, отримані на І етапі дослідження, дають можливість робити
певні висновки про вплив перших трьох місяців російської збройної агресії на діяльність публічних бібліотек України. Негативні процеси в бібліотечній сфері спостерігаються в усіх регіонах України, у т. ч. і в тих, які не потрапили в зону бойових дій.

Серед бібліотечних закладів, які були пошкоджені, втратили майно та фонди, 21 заклад нашої області. Це 2 заклади Боромлянської сільської, 1 – Великописарівської селищної , 1 – Верхньосироватської сільської, 3 – Краснопільської селищної, 2 – Лебединської міської, 4 – Охтирської міської, 1 – Попівської сільської, 1 – Сумської міської, 6 – Тростянецької міської територіальних громад.

З результатами дослідження можна ознайомитися на блозі «Публічна бібліотека територіальної громади» Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого за посиланням https://oth.nlu.org.ua/?p=6096



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України