За участі Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики відбулося відкрите засідання Ради з питань розвитку бібліотечної справи

 

24 червня 2022 року у форматі відеоконференції Рада з питань розвитку бібліотечної справи обговорила питання актуалізації бібліотечних фондів в умовах воєнної агресії Росії проти України.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого презентувала результати свого дослідження «Стан фондів публічних бібліотек України» (червень 2022 р.).

Генеральний директор НБУ ім. Ярослава Мудрого Тамара Вилегжаніна наголосила, що дослідження проводилося стосовно сільських, селищних та міських публічних бібліотек (станом на 15.06 в Україні функціонує 11 876 публічних бібліотек; загальні фонди нараховують 154 млн. документів, з них 94,2% – це книжкові видання). Загалом під час дослідження було опрацьовано 3 тисячі анкет (23% бібліотек).

Заступник генерального директора з наукової роботи Наталія Розколупа презентувала результати дослідження. Так, у зв’язку з повномасштабною російською збройною агресією станом на кінець травня 2022 р.: 101 бібліотека втратила частину своїх фондів, у 21 бібліотеці не зберігся жоден документ, і це без врахування даних із тимчасово окупованих територій.
Опитування показало, що протягом останніх 3–5 років в основному здійснюється списання книжкових видань, надрукованих до 1991 року.

Щодо оновлення фондів, з розрахунку на одну публічну бібліотеку середній показник щорічних надходжень для більшості областей становить від 101 до 300 примірників видань. Бібліотеки Києва стабільно отримували понад 500 примірників видань.

У фондах публічних бібліотек не вистачає нових видань, особливо художньої літератури. Разом із тим, близько 20% сільських бібліотек та понад 30% міських бібліотек мають фонди, максимально наближені до нормативу оновлення 5%.

Попри зменшення обсягів фондів публічних бібліотек, їх склад у розрізі за мовами видання поступово змінюється у бік збільшення частки видань українською мовою та незначного збільшення видань іноземними мовами.

Досвідом актуалізації бібліотечних фондів поділилися директори деяких бібліотек України. Завдяки очищенню фондів створені простори для навчання та організації дозвілля.

Запис засідання доступний за посиланням: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=798871297722636



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України