Розмовні клуби української мови в бібліотеках області

Повномасштабна війна росії проти України спричинила стрімке зростання попиту на вивчення української мови.

Бібліотечні заклади області допомагають усім користувачам, хто переходить на українську мову, сприяють подоланню мовного бар’єру та виробленню мовної стійкості у робочому і повсякденному спілкуванні державною мовою.

У бібліотеках працюють розмовні клуби української мови, учасниками яких є читачі бібліотек, вимушено переміщені особи, усі, хто має бажання вивчити чи вдосконалити знання рідної мови.

У ц. р. у Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці розпочав роботу клуб спілкування українською мовою «Мовне коло». Це спільний проєкт Сумської обласної організації Національної спілки журналістів України, Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки, кафедри журналістики та філології Сумського державного університету, розрахований на широке коло слухачів.

Перше засідання провели завідувач кафедри журналістики та філології Володимир Садівничий – доктор наук із соціальних комунікацій, професор, медіаексперт, член Національної спілки журналістів України; Алла Федорина – доцент кафедри, заслужений журналіст України та Олена Бондаренко – старший викладач кафедри, кандидат філологічних наук.
У форматі цікавого і живого спілкування є можливість вдосконалювати рідну мову у клубах із розмовної української мови у Глухівській, Конотопській, Путивльській, Шосткинській публічних бібліотеках.

З липня 2022 року у Шосткинській центральній міській бібліотеці (зараз публічна бібліотека) проходять двомісячні заняття на курсах з удосконалення володіння українською мовою, які ведуть волонтери. В минулому році близько 50 мешканців громади, в тому числі і внутрішньо переміщені особи, вийшли на новий рівень володіння рідною мовою, пройшли курси та отримали сертифікати. В цьому році навчання в клубі продовжуються.
З грудня 2022 року у Конотопській публічній бібліотеці в рамках волонтерського мовного проєкту «Єдині» кожного четверга відбуваються заняття розмовного клубу української мови. Модератором клубу є Валентина Чернушенко – філолог, професіонал своєї справи. Заняття проходять у форматі живого спілкування, присутні знайомляться з нововведеннями в українському правописі, виконують тренувальні вправи, отримують домашні завдання.

У ц. р. у Конотопській міській бібліотеці-філії імені Степана Пономарьова стартував практикум з української мови «Говоримо українською». Щосуботи заняття проводить філолог, керівник літературної студії «Джерела» Ірина Козлова.
Щосереди проходять засідання україномовного розмовного клубу у Путивльській публічній бібліотеці. Керівник – педагог, волонтер Олександра Богданова. Серед клубівців навчається і поет Анатолій Луговський.
Щоп’ятниці працівник Великописарівської публічної бібліотеки з філологічною освітою Олена Северин проводить заняття на допомогу удосконаленню української мови для користувачів бібліотеки.
З 2021 року у Глухівській публічній бібліотеці діє клуб з вивчення української розмовної мови «Мовний дивограй». Учасники клубу – волонтери Глухівського відділення ВБО «Турбота про літніх в Україні» продовжують вивчати українську мову із спеціалістом бібліотеки Ніною Шубніковою.

У всіх бібліотеках області проводяться окремі заходи на допомогу популяризації української розмовної мови.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України