Онлайн-година професійного спілкування «Правові аспекти роботи бібліотек в умовах воєнного стану»


11 травня на базі Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки у форматі online відбулася година професійного спілкування «Правові аспекти роботи бібліотек в умовах воєнного стану». На захід долучилися 55 представників бібліотек територіальних громад області.

У вступному слові виконуюча обов’язки директора обласної універсальної наукової бібліотеки Валентина Кальченко наголосила на тому, що потреба у зустрічі виникла як відповідь на онлайн-опитування бібліотекарів, в якому взяли участь більше 40 представників бібліотек ТГ.

Заступник начальника управління культури Сумської обласної військової адміністрації ️Раїса Грицаєнко акцентувала увагу на актуальності системної роботи по списанню російськомовних видань та подякувала за невтомну працю працівників бібліотечної спільноти у воєнний час.

Модератор заходу – заступник директора обласної універсальної наукової бібліотеки Світлана Острога звернула увагу на зважений підхід до списання галузевої російськомовної літератури. Приємною новиною для учасників заходу стала інформація про надходження книг у бібліотеки прикордонних територій від видавництва «Komybook» та Всеукраїнської екологічної ліги.

У презентації Ірини Варламової, провідного юрисконсульта обласної універсальної наукової бібліотеки – «Проєкти, партнерство та актуальне законодавство під час воєнного стану – бібліотечній спільноті області» –акцентувалася увага на останніх новинах у законодавстві, особливостях нових форм звітності, типових помилках при заповненні базової мережі закладів культури, міжнародному співробітництву бібліотек. Окремим блоком йшла проєктна діяльність бібліотек: які заявки сьогодні будуть виграшними (антифейк, охорона довкілля, безбар’єрність, охорона здоров’я).

У виступі «Актуальні питання діяльності публічних бібліотек області» Тетяна Грищенко, головний бібліотекар науково-методичного відділу обласної універсальної наукової бібліотеки зупинилась на напрямках роботи бібліотек, яким потрібно приділити більшу увагу в 2023 році: реалізація стратегії розвитку читання «Читання як життєва стратегія», епічне воєнне краєзнавство в рамках національно-патріотичного виховання, актуалізація бібліотечних фондів, розвиток бібліотек як хабів цифрової освіти, медіаграмотність, екологічне просвітництво тощо.

В розділі «Запитання-відповіді» прозвучали відповіді на запитання: «Чи повинні працівники під час простою відпрацьовувати певну кількість годин?», «Скільки максимально можна перебувати у простої?», «Чи обліковуються інтернет-презентації?».

Учасники спілкування висловили сподівання, що такий формат зустрічей стане традиційним.



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України