НОВІ ІНСТРУМЕНТИ З ЦИФРОВОЇ ГРАМОТНОСТІ ДЛЯ БІБЛІОТЕКАРІВ

 



На платформі «Дія. Освіта» запустили два нові інструменти з цифрової грамотності для працівників бібліотек: Рамку цифрових компетентностей та Цифрограм для бібліотекарів. Впровадження цих інструментів для бібліотечних працівників допоможе підвищити їхню кваліфікацію та ефективніше працювати з потребами сучасних користувачів.

Щоб підтримати бібліотекарів у їхньому професійному розвитку та підготувати до нових викликів, за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні та за фінансування Швеції створено єдиний стандарт цифрових компетентностей у бібліотечній сфері. Це сприятиме створенню ефективної системи підготовки й підвищення кваліфікації бібліотечних працівників та допоможе стати їм менторами в цифровому світі для відвідувачів бібліотек.

Завдяки рамці цифрової компетентності та тесту Цифрограм бібліотеки будуть краще підготовлені до підтримки спільнот у навчанні цифрової грамотності та використанні цифрових ресурсів, що сприятиме розвитку цифрового суспільства.

Цифрова компетентність бібліотекаря — це здатність ефективно виконувати професійні обов’язки з використанням цифрових інструментів та ресурсів. Рамка допоможе бібліотекарям оцінити рівень цифрової компетентності, виявити прогалини в знаннях та визначити сфери, які потребують покращення.

Рамка охоплює 5 сфер цифрових компетентностей, які містять 25 компетентностей і 3 рівні володіння.

1.Пошук та робота з інформацією – здатність знаходити, оцінювати та ефективно використовувати цифрові ресурси, зокрема онлайн-каталоги та бази даних.

2.Цифрова комунікація та співпраця – навички використання цифрових інструментів для комунікації з користувачами та колегами, організація онлайн-заходів.

3. Створення та управління цифровим контентом – здатність розробляти, створювати та управляти цифровими продуктами та ресурсами, зокрема вебсайтами та соціальними мережами.

4. Безпека та захист даних – знання правил захисту особистих даних користувачів та кібербезпеки, захист бібліотечних систем та ресурсів.

5. Інновації та цифрове лідерство – навички використання новітніх технологій для вирішення професійних завдань та впровадження інновацій у бібліотечну діяльність.

Цифрограм для бібліотекарів – це зручний інструмент для виявлення сильних сторін та прогалин у володінні професійними цифровими навичками у сфері бібліотечних послуг. Тест допоможе оцінити рівень цифрових знань та навичок, визначити області, що потребують покращення, та планувати подальший професійний розвиток.

Ознайомитися з інструментами можна за поклиланнями:

Рамка цифрових компетентностей для бібліотекарів: https://osvita.diia.gov.ua/uploads/1/9777-ramka_dla_bibliotekariv.pdf 

Цифрограм для бібліотекарів: https://osvita.diia.gov.ua/digigram-test/digigram-for-librarians

Проєкт реалізувало Міністерство цифрової трансформації у співпраці із Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні у межах «Проєкту підтримки Дія» за фінансування Швеції, а також Українською бібліотечною асоціацією.

#цифровікомпетентності_бібліотекарів #рамка_цифрових_компетентностей #цифроваграмотність


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України