Відзначення Всесвітнього тижня медійної та інформаційної грамотності в бібліотеках області

За ініціативи ЮНЕСКО, у світі в кінці жовтня щорічно відзначається Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності (GlobalMILWeek). Цьогоріч він відбувався за темою «Медійна та інформаційна грамотність для суспільного блага». Бібліотеки Сумщини доєдналися до ініціатив проєкту з медійної грамотності «Фільтр», провели заходи та ділилися ними в мережі Facebook з хештегом #фільтруйінфу.
Працівники бібліотечних закладів області прослухали онлайн-лекцію від Української бібліотечної асоціації «Критична медіаграмотність у формуванні інформаційної стійкості», пройшли онлайн-тренінг «Захист інформації в інтернет-просторі, збереження особистих даних», організований Запорізькою обласною універсальною науковою бібліотекою, а також курс «Інформаційна гігієна. Як розпізнати брехню в соцмережах, в інтернеті та на телебаченні» на платформі відкритих онлайн-курсів Prometheus.
Для широкого кола користувачів відділ періодичних видань ОУНБ підготував рекламний ролик «Медіаграмотність – вимога часу», основний меседж якого – важливість і перспективність інтенсифікації медіаосвіти в Україні саме зараз!Бібліотекарі використовували в роботі з користувачами відео, що випустила освітня платформа StopFake, в якому зібрала поради щодо перевірки інформації – «Перевіряй – голову не втрачай!».
Активними були Роменська центральна міська бібліотека імені Бориса Антоненка-Давидовича та Роменська бібліотека імені Йосипа Дудки.
На сторінці Facebook вони популяризували книгу Луї Стовелла «Життя онлайн. Як уберегтися від кібербулінгу, вірусів та інших халеп в інтернеті» від Українського інституту книги. Відділ обслуговування центральної міської бібліотеки імені Бориса Антоненка-Давидовича підготував віртуальний лайфхак «Як розпізнати фейкові новини».
Отримані знання бібліотекарі поширюють серед користувачів своїх бібліотек.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України