Місяць цифрової грамотності в публічних бібліотеках області

Впродовж листопада в Україні тривала масштабна кампанія «Місяць цифрової грамотності». Ця ініціатива реалізувалася Міністерством цифрової трансформації України та розгалуженою мережею офлайн-хабів цифрової грамотності, до якої належить більше 100 публічних бібліотек області.

За результатами соціологічного опитування дорослого населення (2019) 53% українців володіють цифровою грамотністю нижче базового рівня. Тому перед бібліотеками стоїть завдання допомогти мешканцям громад розвинути свої цифрові навички.

У рамках проєкту «Мова. Культура. Німеччина» в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці проходить міжнародна інтерактивна виставка «Data CОNTRL Centre», мета якої навчити громадян захищати свої персональні дані в мережі Інтернет.

Фахівці ОУНБ, Роменської центральної міської бібліотеки імені Бориса Антоненка-Давидовича, Роменської бібліотеки імені Йосипа Дудки тощо долучилися до перегляду онлайн-конференції «Дія.EduCon», організованої Міністерством цифрової трансформації України, ознайомилися з оновленою платформою «Дія. Цифрова освіта 2.0», національною та регіональною концепцією розвитку цифрових компетентностей; розвитком мережі хабів цифрової освіти та комп'ютеризації сільських бібліотек.

Спеціалісти обласної універсальної наукової, Шосткинської центральної міської, Путивльської публічної та інших бібліотек пройшли національний тест на цифрову грамотність Цифрограм 2.0 з отриманням сертифікату.

Серед користувачів бібліотекарі популяризували освітні серіали на платформі «Дія. Цифрова освіта», яких налічується близько 70 для різних верств населення: для людей поважного віку, вчителів, медиків, державних службовців, школярів тощо.

Шосткинські бібліотекарі брали участь у Zoom-конференції, яку провели спеціалісти Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Одне із запитань, що розглядалися – «Ковід-сертифікати. Порядок отримання через платформу «Дія». Набуті знання використовуються в роботі з мешканцями громади. В рамках профі-челенджа, який проходить в бібліотеках Шосткинської міської громади, бібліотекарі проходять навчання та отримують сертифікати на різних освітніх платформах.

Працівники сільських бібліотечних закладів Тростянецької публічної бібліотеки, Роменської бібліотеки імені Йосипа Дудки продовжили опановувати основи комп’ютерної грамотності – онлайн-курси на платформі «Дія. Цифрова освіта».

З цифровими навичками бібліотекарі зможуть ефективно та безпечно застосовувати технології в роботі та безкоштовному навчанні відвідувачів закладів.
Обласна універсальна наукова бібліотека

Тростянецька публічна бібліотека

Роменська бібліотека імені Йосипа Дудки

Шосткинська центральна міська бібліотека

Буринська публічна бібліотека

Путивльська публічна бібліотека

Сумська центральна міська бібліотека ім. Т. Шевченка


 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Зміни у нових формах звітності