Актуалізація та розвиток документних ресурсів бібліотек області

 

В умовах російської збройної агресії проти України постало питання актуалізації бібліотечних фондів, що є частиною інформаційних ресурсів України. Працівники бібліотек області, враховуючи рекомендації, розроблені Міністерством культури та інформаційної політики України та Радою з питань розвитку бібліотечної справи, переглянули книжкові фонди на предмет доцільності вилучення творів російських авторів, російськомовної та радянської літератури; списали твори російських авторів, які мають антиукраїнську позицію; зняли з відкритого доступу і не видають читачам книги, видані в російській федерації і білорусі; передплатили періодичні видання лише українською мовою.

Станом на листопад минулого року в публічних бібліотеках України було списано близько 19 млн примірників книг. З них приблизно 11 млн російською мовою. З фондів бібліотек області вибуло 503,02 тис. примірників, в т.ч. російською мовою – 363,30 тис. примірників.

Найбільше списано літератури у Сумській міській ЦБС – 49,47 тис. примірників, Шосткинській ТГ – 34,53 тис. примірників, Середино-Будській ТГ – 33,19 тис. примірників, Краснопільській ТГ – 24,94 тис. примірників, Роменській бібліотеці імені Йосипа Дудки – 27,23 тис. примірників, Путивльській ТГ – 20,77 тис. примірників, Лебединській ТГ – 17,86 тис. примірників, Недригайлівській ТГ – 15,65 тис. примірників.

З різних причин не було вибуття літератури протягом минулого року у бібліотеках громад: Зноб-Новгородській, Конотопській, Садівській, Юнаківській.

Робота по актуалізації бібліотечних фондів з метою максимального задоволення запитів користувачів бібліотек буде продовжуватися.

Далі буде…

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

«Сучасна публічна бібліотека від А до Я» – знайомтесь, опрацьовуйте, використовуйте!

Готуємося до звітності про роботу бібліотек за 2023 рік

Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України